WPA Grand Prix Jesolo 2022. Kosmat prvi na 400 m kategorija T38

Vratili smo se sa najvećeg događaja para atletike međunarodne razine. World Para Athletics „Grand Prix Jesolo 2022“ -Italija. Nastupilo je 274 sportaša iz 27 zemalja što je pokazatelj koliko je važno ovo natjecanje. Naš para atletičar Antonio Kosmat osim natjecanja pristupio je i međunarodnoj klasifikaciji za discipline bacanja (F) kategorija 38   i prošao klasifikaciju za oštećenje vida (T/F 13) i intelektualne poteškoće (T/F20).

03.05. pristupio je klasifikaciji za tjelesno oštećenje (PI) u disciplini bacanja. Zadovoljio je MIC ( Minimum Impairment Criteria ) za tjelesno oštećenje u gornjem dijelu tijela koji je potreban u bacačkim disciplinama. To mu je bilo važno jer je sa time potvrdio da osim oštećenja u donjem dijelu tijela postoji i oštećenje u gornjem dijelu, koji ga na neki način ograničava u sportskoj izvedbi. Dobio je status F38 FRD 2023. To se također poklapa sa ponovnim pregledom u disciplini trčanja T38 FRD 2023 kojoj mora pristupiti iduće godine.

04.05. pristupio je klasifikaciji za oštećenje vida (VI). Sva oštećenja koja ima WPA priznaje, ali nije zadovoljio MIC.

05.05. pristupio je klasifikaciji za intelektualno oštećenje. Zadovoljio je MIC i dobio status T20.

Kako pravila WPA govore da se mora odlučiti za kategoriju u kojoj ću se natjecati, odlučio sam  da će se sljedeći paraolimpijski ciklus natjecati u kategoriji F38. Kaže da je zadovoljan  jer je ispunio svoj cilj: priznavanje i drugih vrsta oštećenja.

U petak 06.05. nastupio je u tri discipline. Prvo je nastupio u bacanju koplja (F38OA) kada je bio promatran od strane klasifikatora.

Njegov najbolji hitac iznosio je 13,08 m to je ujedno i njegov  osobni rekord. Završio je kao treće plasirani.

Također si je zadao nove ciljeve, a to je više treninga bacanja, tako da 2023. klasifikatori mogu bolje procijeniti u koju kategoriju spada, a veselio bi ga i njegov osobni napredak u samom rezultatu.

Nakon bacanja nastupio je u skoku u dalj. Sa 4,42 m potvrdio sam državni rekord u T38, osvojio treće mjesto, ali sam 471 raza boda plasiran na 5. mjesto jer su kategorije bile spojene T36-38.

 

KOSMAT – CRO

KOSMAT – CRO

Popodne je nastupio u disciplini 400 m (10. skupina) gdje je osvojio 1. mjesto sa 59,62 sek također u spojenim kategorijama T36-38.

Trčao je u 3. stazi dok je Nijemac Paul  Raub trčao u 5 stazi i cijelo vrijeme bio ispred njega. U drugom zavoju zadnjih 150 m uspio ga je sustići i izjednačiti položaj, te ga je u završnici i pobijedio. U 6 stazi trčao je Petrija Marijan (Rumunjska), a u 4 stazi Akobirov Jomolidin (Uzbekistan) koji je nakon prolaska u cilj bio diskvalificiran radi prelaska u drugu stazu.

 

Čestitke mladom paraatletičaru !!

 

Foto: Marco Mantovani i Massimo Bertolini